Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Oumph! en ny generation sojaprotein

Food for Progress lanserar Oumph!, som är en ny produkt på den svenska marknaden. Med företagets speciella teknik får sojaproteinkoncentrat en helt ny struktur och konsistens.

Oumph! en ny generation sojaprotein

Food for Progress, som tidigare har skapat bönprodukten Beat, lanserar nu en helt ny vegetarisk produkt i Sverige. Oumph! görs av ett proteinkoncentrat av sojabönor, som blandas med vatten till en deg. Degen går sedan igenom en extruder, det vill säga en maskin, som med hjälp av värme och tryck skapar en fiberaktig struktur.

Oumph! lanseras under vecka 7, till att börja med på food service-marknaden och hos City Gross. Produkten säljs fryst och finns både okryddad i varianterna ”Pure Chunk” och ”Pure Stripe” samt färdigkryddad, i form av bland annat Pulled Oumph! och Kebab.

Oumph! kan stekas, kokas, grillas eller friteras och går inte att misslyckas med, lovar kocken Anders ”Ankan” Linden, som är en av personerna bakom Food for Progress. De övriga är Anna-Kajsa Lidell och Anders Wallerman. Företagets vision är att utveckla nyttig, god och klimatsmart mat som räcker för alla människor på jorden.

Bönkoncentratet görs av GMO-fria, konventionellt odlade bönor från Nordamerika, Asien och Europa, men alla kryddor som används är ekologiska.

–Vi strävar efter att kunna använda ekologiska sojabönor, men än så länge finns inte tillräckligt stabil råvara. Vi undviker dock sojabönor från Sydamerika, för att inte bidra till avskogningen, berättar Anna-Kajsa Lidell

Grundmaterialet importeras från Europa, men förädlingen till Oumph! görs i Sverige.

–Vi marknadsför inte Oumph! som ”sojaproteinbitar”. Nya, bra produkter förtjänar egna namn, så att människor kan känna igen dem. Vi undviker också ord som vegan och vegetariskt. Det handlar om riktigt god mat som skapar en wow-känsla, säger Anna-Kajsa Lidell.

comments powered by Disqus
Annons: Morgondoppet2018
Annons: